пятница, 6 октября 2017 г.

МОЛОКО РЕВОЛЮЦИЯ: КАК ЛЮДИ ИЗ АРМЯНСКОГО НАГОРЬЯ ПРИНЕСЛИ МОЛОКО В ЕВРОПУ


The Armenian Highlands was an important center of early human technological and сельскохозяйственным изобретений. Situated at the crossroads between Europe, Middle East and Asia it served as a geographic conduit for the spread of технологий и генетики into Europe during the Neolithic revolution when humans first abandoned hunting and gathering and started to settle down.
Петроглифы Ухтасара горы в Армянский, изображающие сельскохозяйственные мотивы (12.000 – 7.000 лет до н. э.)

Армянского нагорья были решающими в этом отношении. Старейшим центром животноводства можно проследить на армянском нагорье. В статье: “Приручение и ранней сельского хозяйства в бассейне Средиземного моря: начало, распространение и влияние” Dr. Melinda A. Zeder (2008) argues that the early spread of agriculture known as the Neolithic revolution spread from the Armenian plateau through a mix of colonization and cultural diffusion, into Europe and elsewhere. The indigenous hunter gatherers in Europe adopted the new farming technologies by cultural diffusion. Along with farming and the domestication of cattle came the consumption of milk. Research into the “milk revolution” in Europe has revealed that agriculture came to Europe amid a wave of immigration from the Armenian Plateau (a.k.a. Восточная Анатолия) в период неолита. Новички взяли верх над местными жителями из-за их сложной культуры, овладение сельского хозяйства и их чудо-еда, молоко.

Расширение растениеводство и молочное животноводство в период неолита – www.spiegel.de


At around 5300 BC, everyone in Central Europe was suddenly farming and raising livestock. The members of the Linear Pottery culture (названа в честь узоры на керамике) держали коров в деревянные ручки, используемые тереть камни и собранного зерна. Менее чем за 300 лет, малоподвижный образ жизни распространился до Парижского бассейна.

The reasons behind the rapid shift have long been a mystery. But in recent years excavations in Turkey, as well as genetic analyses of domestic animals and Stone Age skeletons reveal that at around 7000 BC, a mass migration of farmers began from the Armenian Plateau to Europe. These ancient farmers brought along domesticated cattle and pigs.



Происхождение одомашнивания скота, Мелинда А. Zeder (2008)


To investigate the history of dairying in Europe,  scholars from various European universities have organized a multidisciplinary project called LeCHE (Lactase Persistence in the early Cultural History of Europe), which brought together a dozen early-career researchers from around Europe.


Араратской бронзовый бык эры , около 8-й-7-й века до н. э.

Their research revealed that during the most recent ice age, milk was essentially a toxin to adults because — unlike children — they could not produce the lactase enzyme required to break down lactose, the main sugar in milk. But as farming started to replace hunting and gathering in the Armenian Highlands around 11,000 years ago, cattle herders learned how to reduce lactose in dairy products to tolerable levels by fermenting milk to make cheese or yogurt. So the first farmers didn’t drink fresh milk but instead produced dairy products with less lactose.

Несколько тысяч лет спустя, генетическая мутация распространилась по Европе, что дал людям способность вырабатывать лактазу и пить молоко в течение всей своей жизни. Что адаптация открыл богатый новый источник питания, который может иметь устойчивый общины, когда урожай не удалось. Он также предоставляет люди в северных уголках Европы, столь необходимых, питания кальций и витамин D. процент людей с этой модификацией сегодня является самым высоким среди британцев и скандинавов.


Повозке, запряженной быками. Медь. Древней Армении. Ранней бронзы II-в III, 2400-2000 до н. э.

So the new settlers produced fresh milk, which, as a result of a genetic mutation, they were soon able to drink it in large quantities. The result was that the population of farmers grew exponentially. These striking insights come from biologists and chemists in a barrage of articles in academic journals like Nature and BMC Evolutionary Biology over the course of a decade.

Есть также признаки конфликта. Злоумышленники отличались от континента обитатели Ледникового периода из-за их разных генетических линий. Другими словами, эти две группы не смешиваются.

Коза (стенд сосуда) бронзовый ч. 14.85 см. Л 16 см Араратской культуры Армении в начале 2-го тысячелетия до н. э.

Очевидно, однако, что молочные фермеры выиграли в конце концов. Во время их миграции, они встречали все более пышных пастбищ, рай для своих коров. Дополнительным преимуществом мигрируют дальше на север, что сырое молоко сохраняется дольше, в более прохладный климат. Все это привело к росту населения и, как следствие, дальнейшей географической экспансии.
Ученые убеждены, что молоко играет важную роль в формировании истории, просто как порох сделал гораздо позже.
“Была когда-то белой революции”
says Joachim Burger, an anthropologist from the University of Mainz in southwestern Germany who is a member of the LeCHE team.
В своем стремлении познакомиться с историей молочного ученых из различных дисциплин раскрыли истоки этой практики и проследить его обратно к Неолитическому армянском нагорье (или, как его иногда называют Восточной Анатолии).
Некоторые из участников Лече далее зондирующего назад во времени, как часть проекта по имени Боб (преодоление европейского и Анатолийской эпохи неолита), который глядя на то, как первые земледельцы и скотоводы появились в Европе. Они регулярно посещают Турцию для того, чтобы проследить происхождение Неолитической с использованием компьютерных моделей и древние-ДНК анализ в надежде лучше понять, кто рано колхозники, и, когда они прибыли в Европу.
The ancient tradition of dairying in Armenia is reflected in traditional Armenian cuisine which is rich with dairy products including many types of cheeses and yogurts such as Matzoon; a fermented milk product of Armenian origin, or Tan, a savory Armenian yogurt drink made with yogurt, cucumber, water, salt, and fresh herbs such as parsley or mint.
Interestingly enough Yogurt was popularized in America by Armenian migrants Sarkis and Rose Colombosian, who started “Colombo and Sons Creamery” in Andover, Massachusetts in 1929. Colombo Yogurt was originally delivered around New England in a horse-drawn wagon inscribed with the Armenian word “madzoon” which was later changed to “yogurt”, the Turkish name of the product, as Turkish was the lingua franca between immigrants of the various Near Eastern ethnicities who were the main consumers at that time. Yogurt’s popularity in the United States was enhanced in the 1950s and 1960s, when it was presented as a health food. By the late 20th century, yogurt had become a common American food item.

http://www.peopleofar.com/2017/07/16/milk-revolution-people-armenian-highlands-brought-milk-europe/


Комментариев нет:

Армяне и евреи

В Устной Торе (Мидраш Эйха Раба, гл. 1) рассказывается, что вавилонский царь Невухаднецер (сразу после разрушения Первого Храма, то ест...